Ovogodišnje Savjetovanje upravitelja nekretninama održano je u Centru za kulturu u Korčuli od 17. do 19. travnja. Unatoč činjenici da smo upravitelje okupljali na udaljenijoj otočkoj destinaciji, ali i činjenici da je datum parlamentarnih izbora pao je na prvi dan događaja, Savjetovanje je okupilo 240 sudionika iz cijele Hrvatske te zemalja regije. Trodnevni događaj i ovaj je put bio prilika da se upravitelji informiraju o svim novostima iz svog sektora, rasprave detalje različitih aktualnosti te razmijene iskustva kako bi u budućnosti lakše poslovali.

        

        

I ove godine u središtu Savjetovanja bio je Zakon o upravljanju i održavanju zgrada o kojem je krajem ožujka završilo savjetovanje s javnošću. O Zakonu je govorio državni tajnik Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Željko Uhlir, koji se virtualno pridružio skupu. Državni tajnik Uhlir je istaknuo kako je MPGI prepoznalo potrebu kvalitetnijeg uređenja zakonskog okvira s kojim se normiraju pitanja stanovanja u višestambenim zgradama. Kazao je kako je tijekom javnog savjetovanja zaprimljen 981 komentar što govori o iznimnom zanimanju za tu problematiku. Podsjetio je kako sada predstoji detaljan pregled svih komentara i završno oblikovanje teksta zakona koji bi prije svega trebao podignuti kvalitetu stanovanja.
Kako je Zakon o upravljanju i održavanju zgrada krucijalan za poslovanje upravitelja organizirane su čak dvije panel rasprave na temu Zakona i to jedna s pravnog, a druga s tehničkog aspekta. Kroz panele se raspravljalo o brojnim temama kao što su: zajednica suvlasnika i OIB zgrade, kućni red, nove obveze upravitelja i suvlasnike, uloga predstavnika suvlasnika, ugradnja dizala, redovno održavanje te hitni i nužni popravci te novine u vezi prikupljanja potpisa.

        

Profesor Pravnog fakulteta u Rijeci i predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika stambenih zgrada, dr. sc. Dean Bodul u svom je virtualnom obraćanju govorio o problematici stanovanja u judikaturi Vrhovnog suda Republike hrvatske. Već tradicionalno održan je i Pravni panel s brojnim temama usmjerenim na svakodnevni rad upravitelja.

        

Drugi dan Savjetovanja većinom je bio posvećen temama koje su bliže tehničkom aspektu poslovanja upravitelja. Irena Križ Šelendić ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije pri MPGI govorila je o  energetskoj obnovi višestambenih zgrada do sada i u budućnosti i to s naglaskom na bespovratna sredstva koja čekaju zainteresirane za tu vrstu obnove.
Prvi panel detaljno je obradio temu pod nazivom „Osiguranje zgrada u praksi“, a odgovore na sva pitanja koja su upravitelji postavljali pružili su Marko Vukojević iz osiguravajuće kuće Allianz d.d. i Ivan Petric iz osiguravajuće kuće Euroherc osiguranje d.d.

        

Na savjetovanju su predstavljana i dva istraživanja. Udruga je među svojim članovima provela istraživanje vezano uz usluge koje naplaćuju, a portal Zgradonačelnik.hr anketirao je 3650 suvlasnika s pitanjima vezanim za zadovoljstvo života u stambenoj zgradi - od onih koja se odnose na zadovoljstvo predstavnikom i upraviteljem preko pitanja o visini pričuve do napravljenih radova i drugih pitanja.
Uvod u Tehnički panel s temom „Implementacija solarnih sustava za zagrijevanje potrošne tople vode u višestambenim zgradama“ napravio je projektant Robert Vuk. Sam tehnički panel uhvatio se u koštac sa svim prednostima  nedostacima koje donosi ugradnja solarne energije na zgradama.

        

U sklopu Savjetovanja održana je i redovna godišnja Skupština Udruge Upravitelj, a treći radni dan bio je posvećen druženjima, razgledavanju Korčule te posjetima otočiću Badija i Vrnika.

        

        

Uz Udrugu Upravitelj i Libusoft Cicom, u organizaciji je sudjelovala turistička agencija EURO ASAP TOURS d.o.o., dok je tvrtka Corrigo d.o.o. iz Makarske bila domaćin skupa. Pokrovitelji Savjetovanja bili su: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Hrvatska Gospodarska komora, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Korčula.