Objavljeno 29.04.2019. 

Savjetovanje upravitelja nekretninama, najznačajniji godišnji susret koji okuplja upravitelje iz cijele Hrvatske pa i regije, ove je godine UDRUGA UPRAVITELJ organizirala na Hvaru. Iako je trebalo stići do prilično udaljene destinacije, ove je godine s više od 200 sudionika savjetovanje srušilo rekord. Uz mnoštvo zanimljivih i raznolikih sadržaja savjetovanje je trajalo čak četiri dana, od 24. do 27. travnja. Skup je održan pod pokroviteljstvom i uz sudjelovanje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Hvara, HGK, Agencije za zaštitu osobnih podataka i veliku podršku čak 23 sponzorske tvrtke koje su kroz svoja izlaganja upotpunila ovaj značajan skup. Organizatori su UDRUGA UPRAVITELJ, turistička agencija Mediaturist te domaćin skupa, splitska upraviteljska tvrtka STANO-UPRAVA.

A počelo je s pjesmom – prije radnog dijela savjetovanja ugodnoj atmosferi pridonijela je Klapa Pharia s nekoliko lijepih dalmatinskih pjesama.Prisutne je ispred organizacijsko-stručnih službi UDRUGE UPRAVITELJ  pozdravio Rade Ignjatović. Savjetovanje je, zatim, otvorio i goste pozdravio predsjednik UDRUGE UPRAVITELJ Bojan Bodražić. Pozdrav i podršku skupu izrazili su i Kuzman Novak, zamjenik gradonačelnika Grada Hvara, Ante Zuanić, direktor tvrtke STANO-UPRAVA.

    

  


Predavači su, u radnom dijelu savjetovanja, u svojim izlaganjima iznijeli najaktualnije teme iz upraviteljske prakse, a auditorij im je poklanjao punu pažnju dokazujući time koliko je sadržaj ovog skupa zanimljiv i dobrodošao.
Bilo je riječi o inicijativi za ugradnju dizala, energetskoj obnovi zgrada i korištenju sredstava iz EU fondova, zaštiti osobnih podataka, prinudnoj upravi, naplati pričuve, očekivanom Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada, dimovodnim sustavima, pravilnicima, pravnim dilemama, komunikaciji, informatizaciji i raznim drugim.
Svakog je dana centralni događaj bila po jedna panel diskusija u koju su se aktivno uključili sudionici iz publike što je itekako upotpunilo izlaganja sudionika i pridonijelo konstruktivnosti panela.
Veliko zanimanje izazvala je rasprava okruglog stola, održanog u četvrtak, pod nazivom - Na pragu novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada i međunarodna razmjena iskustva. Sudjelovali su: Brankica Dejanović dipl.iur. - koordinator Odbora za pravo i predsjednica Upravnog odbora UDRUGE UPRAVITELJ, prof. dr.sc. Hrvoje Kačer – redoviti profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu
prof. dr.sc. Tatjana Josipović - redoviti profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc.dr.sc. Maja-Marija Nahod, pomoćnica ministra graditeljstva i prostornoga uređenja u Upravi za graditeljstvo i energetsku učinkovitost, te docent u Zavodu za organizaciju i ekonomiku građenja na Građevinskom fakultetu, Bojan Bodražić mag.oec. – predsjednik UDRUGE UPRAVITELJ, Stevan Novković (Srbija) - član je Upravnog odbora udruženja ‘Inicijativa za kvalitetnije stanovanje‘ iz Novog Sada, Rajko Fajmot (Slovenija) - direktor upravnih službi u društvu HABIT d.o.o. Velenje
 Sudionici pravnog panela održanog u petak, u prvom radnom bloku, bili su Brankica Dejanović dipl.iur., prof. dr.sc. Hrvoje Kačer, prof. dr.sc. Tatjana Josipović, doc.dr.sc. Maja-Marija Nahod, Vedran Vukobrat dipl.iur. – konzultant iz tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o., Petra Papić, dipl.iur. - viši  savjetnik u Službi za zaštitu  osobnih podataka AZOP.


 

Pravni se panel bavio pitanjima prinudne uprave, pozajmicama upravitelja ili druge zgrade prema suvlasnicima, naplatom pričuve, upravljanja zgradama pod zaštitom te zaštitom podataka dužnika u zgradama.
Sudionici tehničkog panela, stručnjaci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Jelena Bilandžija dipl. ekonomist, Martina Hunski dipl. ekonomist, Darijan Levak mag. ing. el., Mladen Ilijević dipl. ing arh., Maja Rajčić dipl. ing. el. univ. spec. oecoing., Milovan Zrakić dipl. ing. građ., razjasnili su kako do kraja uspješno provesti energetsku obnovu zgrada sufinanciranu EU sredstvima uz održivost otvorenih projekata.
Za vrijeme boravka na Hvaru održana je i redovita Skupština Udruge Upravitelj na kojoj je usvojen izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2018. te proveden reizbor članova Upravnog i stručnih odbora.
Za kraj ovogodišnjeg druženja na Hvaru palo je i tradicionalno neformalno druženje kroz obilazak gradske jezgre grada Hvara, eko-etno imanja Hora, te izletom na Paklinske otoke.Kako je bilo pogledajte u galeriji slika i kratkom filmu.