Objavljeno 21.10.2019.


Osijek, 18. listopada 2019. – Danas je u osječkom HNK svečano obilježena jubilarna, dvadeseta godišnjica UDRUGE UPRAVITELJ.

Toliko je prošlo otkad je grupa entuzijasta krenula u vrlo neizvjesnu budućnost Udruge, ali i djelatnosti upravljanja zgradama koja je tada u Hrvatskoj prolazila kroz važne promjene. Već tada, 1999., osnivači Udruge bili su svjesni snage koju su dobili i koju će dobivati iz ovog zajedništva. Sa svakim novim članom rasla je i širila se snaga i relevantnost Udruge. Udruga je svojim radom i angažmanom svih 20 godina intenzivno pridonosila dosezanju najviših standarda upravljanja stambenim zgradama. Svečanosti su se odazvali članovi Udruge, uvaženi gosti predstavnici Grada Osijeka, Osječko baranjske-županije, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, HGK, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavnici strukovnih udruženja iz Slovenije i Srbije koji su nam ukazali čast i svojim prisustvom uveličali svečanost. Otvorivši svečanost više od 200 sudionika pozdravio je Predsjednik Udruge Bojan Bodražić.

"Prije 20 godina baš u gradu u Osijeku, u Zavodu za stanovanje, osnovana je UDRUGA UPRAVITELJ. Za sve one koji su se ozbiljnije bavili bilo kojim oblikom upravljanja zgradama bila je to prekretnica, jer se krenulo k standardizaciji i uređivanju kompleksnih procesa i odnosa. Danas je u cijeloj Hrvatskoj puno napravljeno oko pitanja politike stanovanja. Aktualnost je energetska obnova, a slijede i novi zakonski propisi vezani uz stanovanje, u čijem će kreiranju sudjelovati i naši članovi, na što smo ponosni. Sve to upućuje na to da smo jedna snažna udruga, relevantna, koja svojim članstvom pokriva cijelu Hrvatsku. Pred nama su velike obaveze, koje rado prihvaćamo", rekao je Bojan Bodražić.

Prisutne su pozdravili i obljetnicu čestitali zamjenica gradonačelnika gđa Žana Gamoš, g. Ivan Radić u ime Osječko-baranjske županije te pomoćnik ministra g. Danijel Žamboki iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, zatim gđa Katarina Sikavica, direktorica Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK, G Mladen Ilijević, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te g. Stevan Novković iz Udruženja Inicijativa za kvalitetnije stanovanje iz Srbije i g. Rajko Fajmot iz Udruženja za poslovanje nekretninama Gospodarske zbornice Slovenije.

Kroz projekciju kratkog filma o Udruzi podsjetili smo se glavnih događaja iz dvadesetogodišnjeg rada i postojanja Udruge nakon čega smo imali priliku pozdraviti i same osnivače Udruge, one iste entuzijaste s početka ovog teksta. Pozdravili smo i sve Predsjedinke, Počasne članove te uručili Zahvalnice svim domaćinima skupova Udruge koji su nas, kao domaćini savjetovanja, ugostili u svojim sredinama.

U želji da ovaj lijepi jubilej obilježi i svojevrsnim svjedočanstvom o tome kako je nastala, rasla i stasala, Udruga je izdala Monografiju - 20 godina Udruge Upravitelj koja je predstavljena kao kruna cijele proslave. Monografiju je predstavio njezin urednik, g. Rade Ignjatović.

UDRUGA UPRAVITELJ povezuje ljude i prijatelje koji se svakodnevno nose s mnoštvom izazova koji zahtijevaju odgovornost i ozbiljnost, pa su možda upravo zato njihova druženja puna duha i dobrog raspoloženja. Kako bi tradiciju nastavili, svečani program u osječkom HNK završen je himnom Udruge - pjesmom „Sve bi dao“ i porukom:

 ''Vidimo se 2039. godine u Osijeku na 40-oj godišnjici UDRUGE UPRAVITELJ, a mladima ostavljamo zadatak da nas se sjete 2099. godine u Osijeku na 100-toj godišnjici.''

 Zahvaljujemo svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu lijepu svečanost.