U petak, 31. listopada 2014. godine u Hotelu Antunović održana je panel diskusija u organizaciji HUPFAS s ciljem razmjene iskustava bitnih za uspješnu provedbu programa energetske obnove zgrada.

Uz pozdravni govor predsjednika HUPFAS g. Dorijana Rajkovića, nazočne su pozdravili Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP, Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu, Maja Pokrovac, predstavnica Ministarstva poduzetništva i obrta, te Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zanimljive su bile prezentacije Irene Križ Šelendić, voditeljice službe za energetsku učinkovitost u zgradarstvu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kao i Maria Klobučara, voditelja Službe za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u FZOEU. Svojim razmišljanjima ekonomski analitičar Ivan Lovrinović napravio je pravi zaokret u razmišljanjima na temu ima li ili nema novca RH za energetsku obnovu  istakavši tezu da bi on '…povećao javni dug i ulagao u energetsku obnovu i time dugoročno postigao dvostruke učinke - kroz smanjenje potrošnje energije i vraćanje kredita iz razlike na troškovima za energiju…'.

Sudionicima panel diskusije zanimljiva su bila iskustva kolega iz Italije (Alice Tura iz regije Lombardija), te iz Austrije (Clemens Hecht). Na okruglom stolu sudjelovali su navedeni govornici i Ana Kaselj Pavičić i tada su izbacivane brojke da se svima vrtilo u glavi ali jasnog odgovora na kraju nije bilo na pitanje: IMA LI HRVATSKA DOVOLJNO NOVCA ZA ENERGETSKU OBNOVU. Jedna teza je bila da novci i nisu baš najvažniji (projekti, osviještenost, razvoj,…), a druga da i sada imamo više zainteresiranih za projekte EnU ali da nema dovoljno novca da se svi sufinanciraju i naprave značajniji pomaci na polju energetske obnove.

Sudjelovalo je više upravitelja i njihova uloga, kao bitnih dionika EnU, u više navrata je isticana. Svakako ovom prigodom želimo pohvaliti HUPFAS na dobroj organizaciji i prigodi da se održi dobra suradnja upravitelja i proizvođača toplinsko fasadnih sustava okupljenih u HUPFAS. Prilika za nastavak suradnje biti će i proljetno Savjetovanje upravitelja nekretninama, Brač 2015.

Više o HUPFAS panel diskusiji na www.hupfas.hr.