Nikad brojnije bilo je ovogodišnje Savjetovanje upravitelja nekretninama. Na njemu se u pulskom hotelu Park Plaza Histria od 19. do 21. travnja okupilo više od 260 upravitelja iz cijele Hrvatske te zemalja regije. Trodnevni događaj i ovaj je put bio prilika da se upravitelji informiraju o svim novostima iz svog sektora, rasprave detalje različitih aktualnosti te razmijene iskustva kako bi u budućnosti lakše poslovali.

  

  

U središtu Savjetovanja ove je godine bio Zakon o upravljanju i održavanju zgrada čije donošenje se očekuje. O tome kakav nam Zakon treba odmah prvi dan govorio državni tajnik Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Uhlir je istaknuo kako nema kvalitetnog stanovanja bez učinkovitog zakonskog okvira koji bi omogućio upravljanje i održavanje zgrada u skladu sa suvremenim izazovima koje donose klimatske promjene i energetske mogućnosti.
Ususret samom Zakonu organiziran je i Okrugli stol na kojem se raspravljalo o ulozi predstavnika suvlasnika i predstavnika stanara u upravljanju, postavljanju prinudne uprave i eventualnom ograničenju njenog rada te o mogućnosti unaprjeđenja odlučivanja u stambenoj zajednici te o visini pričuve i eventualnom definiranje njenog minimuma.

  


Prof.dr.sc Tatjana Josipović svoje predavanje posvetila je odlučivanju i pravnoj sposobnosti u zajednici etažnih vlasnika, dok je Andrea Simić Rukavina iz Ministarstva pravosuđa i uprave predstavila trendove uređenja upisa etažnog vlasništva u zemljišne knjige. Prof.dr.sc. Dean Bodul s Pravnog fakulteta u Rijeci govorio je potrebi predstavnika stanara, a riječi je bilo i o promjenama koje je u upravljanje donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom, digitalizaciji i komunikaciji novim kanalima poput Whats App-a.
Predstavnici tvrtke Libusoft Cicom na Savjetovanju su govorili o digitalizaciji upravljanja te predstavili novosti u aplikaciji WEB USZ - Oglasnu ploču te mogućnost plaćanja računa izravno iz sustava.

  

Drugi dan Savjetovanja djelom je bio posvećen temama vezanim uz energetsku obnovu pa su upravitelji tako više mogli doznati o tome kako izbjeći bacanje novca pri energetskoj obnovi i detalje vezane uz obnovu dotrajalih dimnjaka. Prof. dr. sc. Marko Škorić s Filozofski fakulteta u Novom Sadu govorio je o odnosima unutar stambene zajednice, a na tu temu održan je i jedan panel.
Drugi, tehnički panel bio je posvećen svakodnevnim izazovima u radu upravitelja, dok je treći panel obuhvatio teme vezane uz komunikaciju upravitelja - od vanjskog komuniciranja i lobiranja do komuniciranja unutar jedne stambene zajednice u različitim situacijama.

  

U sklopu Savjetovanja održana je i redovna godišnja Skupština Udruge Upravitelj, a treći radni dan bio je posvećen druženjima i izletu na Brijune.

  

  


Uz Udrugu Upravitelj i Libusoft Cicom, u organizaciji je sudjelovala turistička agencija EURO ASAP TOURS d.o.o., dok je tvrtka CASTRUM PULA 97 d.o.o. bila domaćin skupa. Pokrovitelji Savjetovanja bili su: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Hrvatska Gospodarska komora, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Pula.